woensdag 9 november 2011

Thais ontbijten

Thais staan erom bekend dat ze de hele dag door eten. Op straat zie je overal stalletjes met de meest uiteenlopende gerechten en snacks en ze hebben het de hele dag door druk. Niet dat Thais nou zulke grote eters zijn, want Thais eten is vaak licht en niet erg vullend. Terwijl de gemiddelde Nederlander genoeg heeft aan drie stevige maaltijden per dag (en een koekje bij de koffie), eten de Thais vaak wel vijf of zes keer per dag, nog los van de snacks die ze naar binnen werken.

De straatverkopers hebben het al vroeg in de ochtend druk, want ook ontbijten gebeurt vaak op straat. Noedelsoep, rijstsoep, kanom (een verzamelnaam voor allerlei zoete rijsthapjes), khao pad (gebakken rijst), khao man gai (rijst met bouillon en gekookte kip), je kunt het zo gek niet denken of het  kan als ontbijt dienen. Daarbij wordt dan vaak cafĂ© yen (sterke ijskoffie met veel zoete gecondenseerde melk) of cha yen (hetzelfde maar dan met thee) gedronken.

Mijn favoriete Thaise ontbijt bestaat uit noedelsoep of rijstsoep. Meestal zit er varkensgehakt, kip of garnelen in de soep. Daar kun je dan allerlei bijgerechtjes aan toevoegen, zoals omelet, gehakte koriander, taugé.Thais eten staat bekend als pittig, maar de ontbijtversies van bekende Thaise gerechten zijn vaak verrassend mild. Ook de Thai heeft 's ochtends nog een gevoelige maag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten